Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fekete bors

Fekete bors nélkül lehet főzni, de nem érdemes. A magyar konyha egyik legismertebb, leggyakrabban alkalmazott fűszere minden háztartásban megtalálható. Olyannyira népszerű, hogy a só után a fekete borsot használják a legtöbbször nemcsak hazánkban, de szerte a világon.

Rendezés:

A fekete bors: a világ legrégebbi fűszere

 

A kis kiszerelésű fűszerek termékkategóriánkban helyet kapó fekete bors háztartási felhasználásra szánt tömegben, míg a gasztro kiszerelésű termékek között található fűszercsomag a vendéglátóhelyek számára kínálja kedvenc ízesítőjét a Házi Arany márka által.

 

A Brazíliából származó fekete bors már az ókorban is annyira értékes volt, hogy fizetőeszközként is funkcionált. Európába azonban viszonylag későn, csak a középkorban került be. A fekete-, a fehér, a zöld- és a piros bors ugyanarról a növényről származik, ízük azonban különböző, hiszen más-más érettségi állapotban szedik le őket. A fekete bors éretlen állapotban kerül betakarításra, majd főzik és szárítják, ennek köszönhető ráncos külseje és fekete színe.

 

Vietnam a modern gazdálkodási technikák alkalmazásával, valamint a tőke és a munkaerő intenzív alkalmazásával elérte a globális dominanciát egy rendkívül hatékony borstermesztés és kereskedelem érdekében. Valójában Indiában és Srí Lankán a hagyományosabb termelők irigykedve nevezik a fekete bors termesztésének beton- vagy téglaoszlopok építésével és csepegtető öntözéssel történő támogatását „vietnami technikának” nevezik. Észszerűnek  tűnik a globális termelés folyamatos fellendülésére számítani, ami végső soron az ipar fájdalmas visszaszorulásához vezethet, de egyelőre Vietnam továbbra is a világ vitathatatlan királya a borstermesztésben és -kereskedelemben.

 

Az egész borsszemek akár 3 évig is tárolhatóak, míg a csípősség fokozására szolgáló őrölt formája 2 évig áll el. Ha szeretne mindig friss fekete borsot használni a konyhában, alkalmazzon borsdarálót, így az elkészült ételek íze még intenzívebb és pikánsabb lesz! 

 

Felhasználás

 

A fekete bors piperin tartalma az oka meleg, csípős ízének. Ennél azonban jóval komplexebb: a fekete borsban a benne lévő gyantaanyagoknak köszönhetően a fás, fenyős aromák a virágos, citrusos ízekkel és egy pici kesernyés-virágos ízzel keverednek. 

 

Különleges aromáját széles körben használják. A steak-ek bedörzsölése kivitelezhetetlen fekete bors nélkül, de az egyéb húsoknak, halaknak, pácoknak, mártásoknak, savanyúságok levének és a különböző formában elkészült zöldségeknek és leveseknek is kiváló kiegészítője. 

 

Ugyanakkor a gyümölcssaláták, édességek ízesítésére is megfelelő lehet, elég csupán az ínycsiklandozó csokoládés édességekre vagy egy vaníliasodóra gondolnunk. Az egész borsot akkor használja, ha a főzési idő meglehetősen hosszú. A darált fekete borsot a főzési idő végén adja az ételhez, lehetőleg frissen őrölve!

 

Ötvözése más fűszerekkel

 

Aki imádja a csípős ízt, annak a fekete borsot érdemes chilivel, mustárral vagy borssal keverni. A fenyőíz hangsúlyozásához a babérlevél, a szerecsendió és a kardamom járul hozzá. A kurkuma és a koriander pedig a fekete bors citrusos árnyalatait emeli ki.

 

Ezek a fekete bors jótékony egészségügyi hatásai

 

A fekete bors minden háztartás alapvető fűszere. Kevéssé ismert, de piperin nevű hatóanyaga több területen is pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Segíti a zsírégetést, enyhíti a megfázás tüneteit, méregtelenít, javítja az emésztést, ráadásul a bőrt is ragyogóvá teszi.

 

A fekete bors nem hiányozhat egyetlen konyhából sem. Tekintse meg széles feketebors választékunkat és tegye teljessé fűszerkészletét!

 

Az oldal tetejére