Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ketchup

Ugyan a ketchup alapjául szolgáló paradicsom csak néhány héten keresztül terem, a világ egyik legnépszerűbb szósza mégis egész évben elérhető a boltok polcain. Jól illik szinte minden sós ételhez, a leggyakrabban hotdoghoz, szendvicsekhez, húsokhoz, nyársakhoz vagy tojásos fogásokhoz használjuk. De alkalmas a klasszikusok - például a sült krumpli vagy a rántott hús - izgalmasabbá tételére is. Egy üveg ketchup nem hiányozhat egyetlen család konyhájából sem!

Rendezés:

A ketchup eredete

 

Bár hihetetlenül hangzik, a ketchupnak eredetileg köze sem volt a paradicsomhoz. Maga a szó a halszósz kínai nevéből ered és maláj közvetítéssel vette át az angol nyelv. A korabeli ketchup halakból, kagylóból és különféle fűszerekből állt. A ma elterjedt, paradicsom alapú ketchup egészen az 1700-as évekig ismeretlen volt, első receptje pedig csak a 19. században jelent meg. Ennek oka az, hogy a paradicsomot sokáig mérgező növényként tartották számon.

 

Az 1801-ben kiadott, “The sugar house book” című amerikai receptkönyvben került először leírásra a recept, amely szerint a szószt érett passzírozott paradicsom, só, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, gyömbér és bors alkotja. Ebben az időben még csak a farmok környékén volt elterjedt. Az 1800-as évek végén azonban már kész formában, a boltok polcain is elérhetővé vált. Végleges formája - amelyet az édes és sós ízek harmóniája jellemez és amelyet ma is használunk - a 20. századra alakult ki.

 

Ketchup házilag

 

Ketchup webáruházunkban csípős és hagyományos változatban is elérhető, érdemes beszerezni egyet testvérei, a mustár és a majonéz mellé. A legegyszerűbb készen megvásárolni, így bármikor elérhető, ráadásul sokáig felhasználható marad.

 

Ha valaki szeretné mégis önállóan elkészíteni, csupán néhány dologra lesz hozzá szüksége. Az alaprecepthez természetesen érett paradicsom és néhány fűszer szükséges. A só mellett vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, szegfűszeg, bors, bors, cukor, kevés mustár és ecet is kell hozzá. Igény esetén fűszeres változatban is meg lehet csinálni például paprika vagy petrezselyem hozzáadásával. Ha túl sok paradicsom termett, érdemes ketchupot készíteni belőle, hiszen a házi készítésű szószok és mártások íze mindig egyedibb, mint a boltban kapható változaté.

 

A termés számos egyéb módon is felhasználható. Ha túl sok paradicsom maradt a nyakunkon, készítsünk belőle házi salsa szószt, amely jól passzol a tortilla chipshez, a sült krumplihoz és a szárnyasokból készült fogásokhoz is. Előnye, hogy egy házi szósz esetében mi választhatjuk meg az elkészült termék állagát és ízét, teljesen személyre szabva így a receptet.

 

A paradicsomból (uborkával és paprikával kiegészülve) készíthető gazpacho is, amely hideg levesként vagy tésztaszószként is alkalmazható. De igazán különleges a szendvicsek feltétéül szolgáló bruschetta is.

 

A ketchup kész formájában különféle öntetek, mártások alkotóeleme is lehet. Készíthető belőle például salátaöntet, tengeri herkentyűkhöz való szósz vagy édes-savanyú mártás is. Házi barbecue szósz is alkotható a segítségével, de akár a közismert pad thai részét is képezheti, sőt, akár prézli helyett is használhatjuk.

 

Alkalmazási módjai

 

Az utánozhatatlan piros szósz számos fogáshoz illik. Olyannyira, hogy bizonyos ételek szinte elképzelhetetlenek nélküle. A paradicsom hozzáadásával készült, édes-sós szósz a világ egyik legnépszerűbb terméke. Ismertségét mi se magyarázza jobban, mint az, hogy Amerikában a lakosság mintegy 97%-a rendelkezik vele. Azonban hazánkban is megtalálható szinte az összes háztartásban.

 

A különféle rágcsálnivalókat különleges élmény bele mártogatni, nem beszélve az így nyert ízekről. Használjuk (tortilla) chipshez, hagymakarikához, rántott sajthoz vagy húshoz, esetleg halfiléhez, az összhatás imádnivaló lesz. De kifejezetten jól illik a legtöbb gyorsételhez, street foodhoz is. Elég, ha csak a hamburgerre, a hotdogra vagy a ropogós csirkefalatokra gondolunk. A klasszikus magyar reggeli, a rántotta is jól kiegészíthető vele, de feldob még egy egyszerű melegszendvicset is. Néhány extra fűszer hozzáadásával készíthető pizzaszósz is a ketchup segítségével, de akár a már elkészült pizza tetejére is rakhatunk belőle.

 

A kreatív felhasználási módok száma szinte végtelen. Sokoldalúan alkalmazható és igen ízletes szósz, így nem is tart sokáig belőle egy üveggel!

Az oldal tetejére