Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kurkuma

Az indiai sáfrány névre is hallgató kurkuma Ázsiából származik és gyógy- és fűszernövényként hódította meg a nagyvilágot. Ugyan hazánkban nincs mindennapi használatban, Indiában szinte nem is készülhet nélküle étel. Autentikus íze mellett az egészségre is pozitívan hat. A sárgagyökér, vagyis a kurkuma valódi csodaszer, amelyet érdemes mindenkinek kipróbálni!

Rendezés:

Eredete és termesztése

 

A kurkuma eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, onnan jutott el egészen Indiáig, ahol ma már az ország legalapvetőbb fűszereként tartják számon. Olyannyira jelentős, hogy a világ csaknem teljes, mintegy 80%-ban történő kurkuma termelését India adja.

 

A fűszer különös jellemzője a színe, amelyből neve is eredeztethető: a gyökere erősen narancssárgás-sárgás színű. Növénytani értelemben a gyömbérfélék családjába tartozik. Maga a növény akár 2,5 méter magasra is megnőhet, a virágzás időszakában pedig csodás, lilás színekben pompázik. Hasznosításra azonban csak a gyökere alkalmas. A gyökerek formája azonban nem azonos a gyömbér alakjával. Annál kevésbé gumós és kicsit hosszúkásabb.

 

Indián kívül még Indonézia, Kína, a Fülöp-szigetek, Tajvan, Haiti és Jamaica területén is termesztik a növényt. A legideálisabb számára a 21 és 32°C közötti hőmérséklet és a nedves talaj, emellett a termesztés időszakában fontos a megfelelő mennyiségű, bőséges csapadék. A növényeket minden évben egyszer lehet betakarítani, amelyet követően a gyökereket leforrázzák, majd megszárítják és porrá őrlik. Jellemzően ebben a formában kerül a boltok polcaira a fűszer. Egyes vidékeken azonban frissen, zöldségként is fogyasztják. Webáruházunkban több kiszerelésben is kapható kurkuma por.

 

A kurkuma jellemzői és egészségre gyakorolt hatásai

 

A kurkuma a gyömbérhez hasonló aromával rendelkezik, kissé kesernyés jegyekkel kiegészülve. Színéért, ízéért és élettani hatásaiért a gyökerében lévő kurkuminoidok, azok közül is főleg a kurkumin a felelős. Mind vízben, mind pedig zsírban rosszul oldódik azonban, ezért nem tekinthető túl jónak a felszívódása.

 

A kurkuma rendkívül pozitív hatást gyakorol a bőrre, szabályozza a faggyútermelést, élénkíti a vérkeringést, hozzájárul a szervezet saját kollagén termelésének fokozásához, összességében tehát bőrfiatalító, vitalizáló hatású.

 

Az indiai gyógyászatban igazi csodaszer, ugyanis szinte minden panasz esetén alkalmazzák: lázak, fertőzések, különféle ízületi gondok, gyomorbántalmak vagy rovarcsípés ellen. Megfázás, köhögés, légzési nehézségek esetén is ajánlott, valamint köptetőszerként is megállja a helyét. Az indiaiak szerint számos betegséget megelőz és gyógyít, így univerzálisan használható.

 

Nemcsak az indiai, de az európai gyógyításban is helye van, ugyanis erőteljes gyulladásgátló, antibakteriális és vírusölő hatással is rendelkezik, valamint serkenti a sejtek megújulását. A tudósok szerint szerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében is, ugyanis gátolja a betegséget kiváltó kóros fehérjelerakódást. Az emésztőrendszerben hatva az állatkísérletek szerint a daganatos megbetegedések ellen is eredményes lehet az alkalmazása. A megfigyelések szerint ráadásul a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megelőzésében is szerepe van.

 

Indiában nap mint nap rengeteg kurkumát fogyasztanak, ezért náluk szinte ismeretlenek az emésztőrendszer daganatos megbetegedései és az Alzheimer-kór is. Kontinensünkön az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak kihasználása érdekében leginkább kapszula formájában fogyasztják. Azoknak azonban, akik kedvelik az indiai konyhát és pikáns ízekre vágynak, érdemes az ételeikbe is belecsempészni egy kis kurkumát.

 

Kurkuma a konyhában

 

Hazánkban tiszta formájában ritkán kerül felhasználásra, az angol, az indiai, a malajziai, a thai és az afrikai konyhában azonban előszeretettel alkalmazzák önmagában is. A vegetáriánus ételek egyik legalapvetőbb fűszerének számító kurkumával főként levesekben, zöldséges ételekben találkozhatunk. Európában általában a curry keverék vagy a Worcester-szósz alkotóelemeként fogyasztjuk, de adagolható különféle szószokhoz, ecetekhez vagy mustárhoz is. Amerikában ezen kívül még édességekben is rendszeresen helyet kap. Kiválóan működik más fűszerekkel, például babérlevéllel, korianderrel, szegfűszeggel, köménnyel, kaporlevéllel, gyömbérrel, fűszer paprikával és fekete borssal is.

Az oldal tetejére