Gyömbér
A gyömbér az egyik legsokoldalúbb, gyógyító hatású gyógy- és fűszernövény, amelyet világszerte előszeretettel alkalmaznak. A csípős, kesernyés ízű, összetéveszthetetlen illatú növény ma már szinte minden konyhában helyet kapott, hiszen levesekhez, főételekhez és desszertekhez is ideális. Ismerkedjünk meg ezzel a különleges fűszerrel közelebbről!
Összetevők
A sonkapác kellemes aromájának titka a minőségi fűszerhasználatban rejlik. A magyar konyha meghatározó alkotóeleme a hagyma, abból is a fokhagyma és a vöröshagyma. Ezek granulátum formájában a sonkapác alapvető részeit képezik. Összetevői közül nem hiányozhat természetesen a fekete bors sem, ettől lesz pikánsan csípős az elkészült sonka.
Egyéb fűszerek is megtalálhatóak a keverékben, úgy, mint a szegfűbors, a koriander, a borókabogyó, a babérlevél és számos más ízesítő is. Ezek különleges arányú elegyéből zamatos, ízletes sonka jöhet létre. Olyan termék, amelyért nemcsak a magyaros ételek rajongói, de más nemzetek képviselői is odalesznek.
Felhasználás
Egy csomag Házi Arany magyaros sonkapác fűszerkeverék 150 g-os kiszerelésben kapható, és mintegy 12 kg hús pácolására alkalmas. A felhasznált hús lehet sertés vagy pulyka, valamint csontos és csontozatlan is.
Használata rendkívül egyszerű. Fontos azonban, hogy a tökéletes eredmény érdekében jó minőségű, jódozatlan sót használjon az elkészítés során. Ma már kapható kifejezetten sonkapác készítésére alkalmas só is. Első lépésben forralja fel a tasak tartalmát 12 liter vízben, 1,6 kg só hozzáadásával, majd várja meg, míg az oldat teljesen kihűl. A legjobb, ha ezt fedő alatt teszi meg.
A kihűlt levet ezt követően öntse a húsra olyan módon, hogy azt a páclé teljesen elfedje. Fontos, hogy tényleg ellepje a húsokat a lé, máskülönben szinte folyamatosan forgatnia kell őket benne. A naponta történő átforgatásról így se feledkezzen azonban el! Mintegy 14-20 napig tárolja hűvös, kb. 5 °C-os, fénytől védett helyen a pácolt húsokat. Ennyi idő alatt a szeletek tökéletesen magukba szívják a keveréket és átveszik a páclé ízét.
A 2-3 hét leteltével 1 napig még hagyja szikkadni az egészet, majd csurgassa le. Ezt követően a húsok már készen is állnak a sonkakészítés legizgalmasabb részére, a füstölésre! Ha még pikánsabb ízre vágyik, a füstölés során a tűzbe időnként dobjon 1-2 szem borókabogyót, de ízlésének megfelelően más fűszereket is alkalmazhat!
A sonkapác használatával a különleges, felejthetetlen ízek garantáltak. Ha meg szeretné könnyíteni a dolgát, az elkészítéshez alkalmazzon sonkahálót, az elkészült sonka megóvása érdekében pedig védőhálót.
Fűszerkeverékek széles választékban
A Házi Arany magyaros sonkapác fűszerkeverék webáruházunk egyik legkeresettebb terméke, amely különösen nagy népszerűségnek örvend a téli időszak közeledtével. A sonkapác mellett számos más fűszerkeverékkel is várja üzletünk, amelyek segítségével elkészítheti mind a hazai, mind pedig a nemzetközi konyha legismertebb ételeit.
Ha hazai ízekre vágyik, próbálja ki a magyaros, a pörköltalap, a szárnyas vagy a sült oldalas fűszerkeveréket. Hogy a köret íze se hagyjon kivetnivalót maga után, szerezze be a vöröshagymás vagy a fokhagymás sült krumpli fűszersót. Ezeken kívül a különböző halak, szárnyasok, sőt, még a tészták elkészítésében is a segítségére lehetünk, hiszen ilyen fűszersókkal is készültünk az Ön számára. A vadhúsok és a tokány elkészítése számos családban hagyomány, ezekhez az alapanyagokhoz is külön fűszersó áll rendelkezésre. Az egyik legismertebb hungarikum, a halászlé főzéséhez érdemes bevetni a halászlé fűszerkeveréket, amely bográcsban és tűzhelyen főzve is páratlanul ízletes lesz.
Ha külföldi gasztro kalandra indulna, próbálja ki az amerikai barbecue, a görög gyros, a csevapcsicsa vagy az olasz mediterrán fűszerkeveréket, de maradandó élménnyel szolgálhatnak a mexikói chilis és az ázsiai WOK fűszerkeverékek is. Segítségükkel karibi hangulatot, olaszos izgalmakat, ázsiai varázslatot teremthet a konyhában, de elhozhatja amerikai ízeit is a család számára.