Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűszerpaprika őrlemények

 

A fűszerpaprika a magyar konyha egyik legalapvetőbb fűszere, amely nélkül számos étel elképzelhetetlen. A só és a bors mellett megtalálható minden háziasszony alapvető fűszerei között.

Rendezés:

Enyhén édes, aromás íze könnyen felismerhető. A érzékszervi tulajdonságok illetve fizikai-kémiai jellemzők alapján a legelterjedtebb minőségi osztály az édesnemes paprika, de a csípősség fokától és a kémiai hatásoktól függően létezik csemege-, rózsa- és különleges paprika is.

 

A fűszerpaprika eredete

 

A fűszerpaprikát már az indiánok is termesztették, de Európába Kolumbusz Kristóf hozta be először a 15. század végén. Kezdetben csak dísznövényként termesztették, ugyanis azt feltételezték róla, hogy mérgező. Később azonban felismerték, mennyire különleges fűszer és elkezdték használni az ételek ízesítésére is. Kereskedni azonban csak a 19. század folyamán kezdtek vele.

 

Hazánkba valószínűleg török-délszláv közvetítéssel került a Balkán felől a 16. század folyamán, de ezekben az időkben szintén kizárólag dísznövényként használták. Fűszerként csak a 18. században kezdték el alkalmazni. Legismertebb termőhelye Szeged volt, majd fokozatosan a kalocsai paprika is kezdte megközelíteni a szegedi népszerűségét. A század végétől már olcsó fűszerként tekintettek rá, amelyet előszeretettel alkalmaztak a bors pótlására is. Ettől kezdve vált a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszerévé.

 

A fűszerpaprika hatásai

 

A fűszerpaprika nemcsak fűszerként jelentős, számos gyógyhatása is ismert. Emésztési problémák esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ugyanis serkenti a bélmozgást, valamint fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását. Gyomorrontás, gyomorhurut, émelygés és gyomorgörcs esetén kifejezetten hasznos. Emellett alkalmas a nehezen emészthető ételek feldolgozásának elősegítésére is. Hasfogóként is megállja a helyét, hiszen szabályozza az emésztést. 

 

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, rendszeres fogyasztásával elkerülhető a különböző betegségek kialakulása. A fő hatóanyagát képező kapszaicin - amely a csípősségért is felelős - képes csillapítani a fájdalmat. Csökkenti a vércukorszintet, csillapítja a vérzést, jótékony mederbe tereli a koleszterinszintet, ráadásul a látást is erősíti.

 

A fűszerpaprika fogyasztása során is fontos azonban a mértékletesség, túlzott és nem megfelelő alkalmazása számos problémát okozhat. A nyálkahártya irritációjához, illetve torok- és gyomorbántalmakhoz is vezethet az arra érzékenyeknél. A legveszélyesebb azonban az, ha a fűszerpaprika a szembe kerül, a kapszaicin ugyanis jelentősen károsítja a retinát. Ilyenkor azonnal, bő vízzel ki kell mosni! Nem megfelelő tárolás esetén keserűvé válhat és bepenészedhet.

 

Felhasználása

 

A pirospaprikát mind a világkonyha, mind pedig a magyar konyha előszeretettel alkalmazza. Míg előbbinél főleg a trópusi területeken az igen csípős chili paprikát használják frissen vagy szárítva, hazánkban az őrölt pirospaprika terjedt el. A mérsékelt övben az édes paprikát használják levesekbe, salátákba, savanyúságként vagy őrölve, különböző ételekbe.

 

Magyarországon a fűszerpaprika megjelenése egészen átalakította az addig megszokott ízeket, ma már legismertebb ételeink alapvető fűszere. A halászlé, a gulyás, a pörkölt és a paprikás krumpli sem készíthető el nélküle. Nemcsak a főtt ételekben, de a hidegkonyha részeként is jelentős, elég csupán a körözöttre vagy a különböző salátákra (például a vasárnapi ebéd elmaradhatatlan részére, az uborkasalátára) gondolni. Az édestől az egészen csípős változatig kapható fűszerpaprika, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő terméket.

 

Termesztése

 

Igen melegkedvelő növényről van szó, így leginkább az Alföldön termesztik. A legismertebb a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika. Hazánk éghajlati adottságainak megfelelően a nyár végén vagy az ősz elején érik, ezt követően takarítják be, szárítják és őrlik porrá. Így jön létre az a különleges állagú pirospaprika, amelyet ilyen formában kizárólag Magyarországon fogyasztanak. Ma már mind a termesztést, mind pedig a feldolgozást fejlett technológiával és egyedi módszerekkel végzik, így a színvonalas minőség garantált. Fedezze fel webáruházunk kínálatát, ahol a Házi Arany fűszerpaprika őrleményeivel készültünk kedves vásárlóink számára!

 

 

 

 

Az oldal tetejére